Voetbescherming

Voet-bescherming
Iedere schoen beschermt de voet, maar dat maakt nog niet iedere schoen een veiligheidsschoen!

Een genormeerde schoen is een must voor iedere professionele vakman die zijn werk en de daarbij behorende risico’s serieus neemt.

Assortiment en Normering
Bijna alle veiligheidsschoenen en -laarzen in deze catalogus vallen onder de Europese norm EN (20)345; schoeisel voorzien van een veiligheidsneus die bestand is tegen een belasting met een energie kleiner of gelijk aan 200 Joule. Naast de algemene eisen waaraan veiligheidsschoenen moeten voldoen, gelden nog een aantal specifieke normeringen en eisen die te maken hebben met de omstandigheden waarin deze schoenen worden gebruikt.

Classificatie binnen EN (20)345
De verschillende risico’s vallen onder de volgende classificaties:

  • S1 Schoenen die gebruikt worden onder droge omstandigheden. Schoenen met geperforeerd bovenleer of van suëde leer vallen in deze categorie. Eisen: gesloten hiel, veiligheidsneus, antistatisch en energieopname in de hak.
  • S2 Schoenen die gebruikt worden onder vochtige omstandigheden (of waar die omstandigheden verwacht kunnen worden). Eisen: als S1, echter: waterdicht en wateropname > 30 minuten.
  • S3 Schoenen die gebruikt worden op plaatsen waar men risico loopt op het intrappen van scherpe voorwerpen (glas, draaikrullen, spijkers, etc.). Eisen: als S2, echter met een ondoordringbare stalen of kunststof tussenzool, geprofileerde loopzool waterdicht en wateropname > 60 minuten

Specifieke normen voor laarzen

  • S4 Een uit één geheel geperste of gevulkaniseerde schoen of laars. Eisen: gesloten hiel, veiligheidsneus, oliebestendige zool, antistatische eigenschappen en energieabsorberende zool.
  • S5 Als S4, echter: met stalen of kunststof tussenzool en genopte zool.