Las- & Gelaatbescherming

Las- & Gelaatbescherming
Lassen is gevaarlijk werk. Er wordt gewerkt met elektriciteit van hoge stroomsterkte of met explosieve gassen.

Daarnaast is lassen een proces waarbij straling, licht, hitte en rook vrijkomen, zaken waartegen u zich tegen moet beschermen.

Lasschilden en lashelmen
Met een lasschild of een lashelm beschermt u niet alleen uw ogen maar ook uw gelaat. De lasschilden en helmen zijn vervaardigd van vulcanfiber of van een hoogwaardig lichtgewicht kunststof. Deze materialen houden de infrarode en ultraviolette stralen tegen die vrijkomen bij laswerkzaamheden. Bovendien schermen ze het gezicht af voor hitte en vonken.

Lasruiten
Het glas dat in lasschilden en helmen wordt gebruikt, de lasruit, beschermt uw ogen tegen het felle licht en tegen ultraviolet- en infraroodstraling. Er is keuze tussen automatische lasruiten of “gewone” lasruiten. De “gewone” lasruit voldoet aan de norm EN 169. Ze worden vervaardigd van glas of van kunststof en zijn voorzien van een kleur of schaduw nummer. De nummers lopen van 4 t/m 14. Hoe hoger het nummer hoe donkerder het glas en hoe meer licht door het glas wordt geabsorbeerd.

ADF (Auto Darkening Filter)
Een automatische lasruit verkleurt automatisch op het moment dat u het lasproces start (binnen 1/1000e van een seconde). Het zicht op uw werk is gegarandeerd; ook direct voor en direct na het lassen. Verder verlaagt u de kans op oogletsel omdat u de lashelm niet meer hoeft te verwijderen of op te klappen. Indien u met meerdere personen op dezelfde locatie werkzaam bent, biedt dit de beste bescherming in combinatie met goed zicht. In de meeste gevallen kunt u de kleur van de ruit instellen en vaak ook de gevoeligheid en de schakeltijd van donker naar licht. Deze speciale lasruiten voldoen aan de norm EN 379.

Pas op met lasrook
Bij las- en snijwerkzaamheden ontstaat lasrook (ook wel lasdamp). In lasrook zitten fijnstofdeeltjes, metaaloxiden, gassen en soms chroomverbindingen (vooral bij het lassen van roestvaststaal, RVS). Werknemers die aan deze rook worden blootgesteld, lopen het risico stoffen in te ademen die onder meer schade aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Veel voorkomende acute gezondheidseffecten zijn irritatie aan de luchtwegen, metaaldampkoorts en astmatische bronchitis.
De wettelijke grenswaarde voor lasrook is per 1 april 2010 verlaagd van 3,5 mg/m³ naar 1 mg/m³. Als gevolg van deze maatregel is het dragen van adembescherming tijdens het lassen in vrijwel alle situaties verplicht geworden. Raadpleeg de tabel om na te gaan welke bescherming voor uw werk nodig is. Vervolgens kunt u kiezen voor het dragen van maskers onder de lashelm of voor de aanschaf van meer geavanceerde adembeschermingssystemen. Uw veiligheidsdealer kan u hierover nader informeren. Gelaatsbescherming In verreweg de meeste situaties is een gelaatsscherm te prefereren boven een beschermbril. Bij risico’s van metaalslijpsel, gevaarlijke vloeistoffen of stralingshitte bijvoorbeeld, biedt het grotere oppervlak van een gelaatsscherm een meer complete bescherming. Omdat een gelaatsscherm vrijwel geheel uit duurzaam kunststof bestaat, is het licht van gewicht. Het scherm wordt op het hoofd of op een veiligheidshelm gedragen en komt nergens in contact met het gelaat. Ook belemmert het gelaatsscherm het zicht niet. Gelaatsschermen moeten voldoen aan de norm EN 166.

Verschillende uitvoeringen gelaatsbescherming
Afhankelijk van de toepassingen is een variëteit aan mogelijkheden beschikbaar:

  • Met polycarbonaat ruit: slagvast en optisch hoogwaardig;
  • Met ruit van celluloseacetaat: hoge zuurbestendigheid;
  • Ruiten in diverse tinten: bij veel uv-licht, zonlicht;
  • Goudbedampte schermen: bij stralingshitte;
  • Gaasschermen: voor werkzaamheden in bosbouw, houtverwerking, etc.

.